Tejmentes, szedres Crepe Cake

Szerencsére most már a legtöbb nagyobb boltban fellelhetőek a különféle vegán tejföl- és joghurtkészítmények, illetve a teljesen tejmentes tejszínek is. A tejszínnel kapcsolatban voltak kételyeim, de ugyanolyan szuperül fel lehet őket verni, mint a valódi tejszínt. Mind állagra, mind ízre tökéletesen helyettesíti azt. Sokat gondolkoztam a mascarpone helyettesítésén. Végül egy nem túl zsíros kókuszból készült joghurt mellett döntöttem. Ettől vannak zsírosabb készítmények is, melyek inkább tejfölszerűek, legközelebb azzal is kipróbálom. Hogy összeálljon az egész egy tortakrémmé, agar-agart használtam.
Hozzávalók a palacsintákhoz:
40 dkg világos kék búzaliszt (ez sima búzaliszttel is helyettesíthető, én csak kísérleteztem vele
)
4 db tojás
4 dl zabtej
2 dl szóda
1 csipet só
0,5 dl olaj a serpenyő olajozásához
Hozzávalók a krémhez:
0,4 dl növényi tejszín
4 kis pohárnyi natúr kókuszjoghurt
Stevia édesítő
3 zacskó agartine (növényi zselésítőszer)
200 gr szeder
Hozzávalók a díszítéshez:
100 gr szeder
Elkészítése:
1. Összekeverjük a palacsinta hozzávalóit, majd előveszünk egy palacsintasütőt és jól felforrósítjuk egy vékony réteg olajjal. Elkezdjük kisütni a palacsintákat. Körülbelül 16 darab lesz belőle, de ez változhat attól függően, hogy milyen átmérőjű a palacsintasütőnk.
2. A 200 gr szedret összeturmixoljuk annyi steviával, ami ízlésünknek megfelel. A növényi tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kókuszjoghurtot. Az szederpüréhez hozzákeverjük az agar-agartt, majd két percig főzzük. Ezután apránként, kis adagokban a zselés szederpüréhez keverjük a habos-joghurtos krémet.
3. Egy szép tálra elhelyezzük az első palacsintát és megkenjük a szedres, habos krémmel, majd folytatjuk a rétegezést. Igyekezzünk úgy alakítani a rétegek formáját, hogy a végén egy szabályos tortaformát kapjunk. Hagyjunk elegendő krémet arra, hogy a palacsintákat kívülről is be tudjuk vonni vele.
4. Mikor kész vagyunk a rétegezéssel, tegyük a hűtőbe körülbelül két-három óra hosszára, majd díszítsük meg a tete
jét áfonyaszemekkel.
Bevallom őszintén én nem nagyon szoktam méricskélni a hozzávalókat, hanem úgy szemre és érzésre belepakolom a hozzávalókat, kóstolgatok és mikor jónak érzem összeállítom.
Így azt javaslom nektek i, hogy ne vegyétek nagyon szigorúan a megadott grammokat, nyugodtan alakítsátok kedvetek szerint a receptet. :)
Ha tetszett nektek a recept írjátok meg nekünk, küldjetek fotót róla, hogy sikerült nektek. :)