növényi viasz
Időnként a gyertyatartóinkra is ráfér egy kis karbantartás, hogy ismét tisztán állhassanak szolgálatba. Igaz a gyertyáink cseppmentesen égnek, amennyiben a kanócot rendszeresen visszacsípjük, de a gyertyatálon vagy szálgyertya tartón maradt csonkok eltávolítása még így is okozhat némi fejtörést.
Egy biztos! Soha ne kezdjük el valamilyen éles tárggyal, erőszakkal levakarni a tartó felületéről vagy bármely más felületről a viaszt, mert kárt tehetünk benne. Legyen szó akár kerámiáról, fáról, fémről vagy üvegről, bőrről vagy textilről.
Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a szója- vagy egyéb növényi viaszból készült illatgyertyák, melyeket vagy illóolajokkal, vagy szintetikusan előállított illatanyagokkal készítenek. Az illatgyertyák a legtöbb embert elbűvölik, mégis nem árt néhány dolgot észben tartani, mielőtt ilyen gyertya vásárlására adjuk a fejünket.
A viasz az csak viasz gondolhatnánk, ég ez a fajta is és a másik fajta is. Pedig ez pont olyan téves elgondolás, mintha az epret akarnánk összehasonlítani a banánnal. A viaszok között nagy eltérések lehetnek még egyféle viaszcsoporton belül is. Ebben az útmutatóban bemutatom, hogy melyik viasznak milyen tulajdonságai vannak és mire érdemes használni őket.
A gyertya egyik legfontosabb alkotóeleme a kanóc. Ez jelenti a gyertyád motorját, mivel a vastagsága és összetétele befolyásolja a gyertya égését és hogy meddig tart a gyertyád. A gyertya üzemanyaga pedig a viasz. Mielőtt elmagyarázom, hogyan is működik a gyertya kanóca, mesélek egy kicsit a kanóc kialakulásáról.
Manapság egyre népszerűbbek a növényi viaszokból készült gyertyák és sokak fejében megfordulhat, vajon van-e jogos alapja ennek a népszerűségnek. Felkutattam az idevágó kutatásokat, melyek megvizsgálták mind a paraffinból mind a növényi viaszból készült gyertyákat.