Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért olyan fontos a kanóc?

Miért olyan fontos a kanóc?

A gyertya egyik legfontosabb alkotóeleme a kanóc. Ez jelenti a gyertyád motorját, mivel a vastagsága és összetétele befolyásolja a gyertya égését és hogy meddig tart a gyertyád. A gyertya üzemanyaga pedig a viasz. Mielőtt elmagyarázom, hogyan is működik a gyertya kanóca, mesélek egy kicsit a kanóc kialakulásáról.


Kanóctörténelem

 

Az első kanócok úgy készültek, hogy az ókori egyiptomiak növényi rostokat állati zsiradékba mártottak. A növény rostjai azonban annyira magukba itták a zsiradékot, hogy a meggyújtott gyertya túl gyorsan elégett. A rómaiak már finomítottak ezen a technikán, ők a növényi rostokat már összefonták, így a gyertya valamivel tovább égett.

 

A mai modern kanócokat szorosan pamutból vagy más növényféléből szövik vagy fonják, esetleg fából készítik, és néha merevítő anyagokat is adnak hozzá (keményebbre font pamutszál, papír). A kanóchoz régebben fémszálakat is adtak merevítésként, de ezt a gyakorlatot az EU-ban már betiltották. A kanócot ezután különböző égésgátló vegyszerekkel kezelik. Ezt a folyamatot pácolásnak nevezik. A égésében gátolt kanóc a meggyújtást követően az olvadt viaszt (az üzemanyagot) a lánghoz szállítja, ahol az gázneművé válik, majd a láng ezt a gázt égeti el végül.

 

A pácolás után van még egy lépés, mielőtt a kanócot a gyertyához adják. Ez pedig a kanóc első viaszolása. Erre azért van szükség, mert a kanóc tartalmazhat apró légbuborékokat, ami akadályozná a viasz útját a lánghoz, ha ez a lépés kimarad. A poharas gyertyákhoz a kanócot ezután méretre vágják, majd megfelelő méretű fémtalpacskába helyezik, amivel aztán majd a pohár aljához rögzítik. Ezek a fém talpacskák 3mm, 6 mm vagy 10 mm magasságú nyakkal készülnek, amire azért van szükség, hogy mikor a gyertya leég az üvegpohár alja ne pattanjon el.  

 

A gyertya égésének a tudománya

 

A gyertya égése tökéletes példája három (oxigén, hidrogén, szén) kémiai elem közötti kémiai reakciónak. A gyertya viasza hidrogén és szén atomokból tevődik össze. Mikor a gyertyát meggyújtjuk és a viasz elkezd olvadni, a hidrogén és szénatomok reakcióba lépnek az oxigénnel a kanóc segítségével. Maga a láng jelensége a bizonyíték arra, hogy ez a kémiai reakció létrejött.

 

A gyertya égése során felszabaduló hő miatt a viasz szénhidrogénjei felbomlanak és az oxigénnel gázt alkotnak. Ez a folyamat a pirolízis. A gyertya lángja különböző színekből tevődik össze. A kék színű rész a legforróbb, mivel itt a legkielégítőbb az oxigénellátás. Befelé haladva, ahogy csökken az oxigénellátottság, megnő a kormot adó szénatomok mennyisége és így lehet a láng sárga, narancssárga, és vörös is különféle mértékben.

Legvégül a gyertya vízgőzt és széndioxidot bocsát ki, ami ugyanaz, mint amit kilélegzünk.

Tudományos szempontból nézve levonhatunk néhány következtetést a gyertyákra vonatkozóan:

 
  1. Az összes viasz szénhidrogénekből áll, legyen az növényi, állati vagy kőolaj eredetű is
  2. Minden viasz sárga lánggal ég a szén jelenléte miatt.
  3. A magas minőségű viaszok tisztán és biztonságosan égnek.
  4. Egyik gyertyaviaszról sem bizonyult még be minden kétséget kizáróan annak mérgező volta.
  5. Nincs korommentes gyertya, azonban a viaszhoz adott különféle adalékok (festékek, illatanyagok, UV-elleni anyagok) növelhetik annak mennyiségét. Fontos megjegyezni, hogy minden gyertya bocsát ki kormot a szén jelenléte miatt, bármilyen alapanyagból is készüljön. Azonban a főzéssel is kerül a légtérbe minimális mennyiségű korom.
 

A BUKKI Candles Ökogyertya műhely gyertyái növényi viaszból, repceviaszból készülnek a következő ok miatt. A repceviasz egy megújuló alapanyagból készül Európában és szállítása nem a tengeren történik. A paraffinból készült gyertyák alapanyaga a kőolaj, ami napjaink egyik legfőbb környezetszennyezője. A kanóc, amit használunk 100% fehérítetlen, pamut alapanyagból készül, melyet nem kezeltek vegyszerekkel, a viaszolását pedig magunk végezzük.

 

A gyertya meggyújtása előtt a kanócot vágjuk vissza 1 cm-esre, ha szükséges. Első használatkor hagyjuk a gyertyát 3-4 órát égni, hogy a viasz kellőképpen meg tudjon olvadni. A gyertya újabb meggyújtása előtt ellenőrizzük, hogy szükséges-e a kanóc végét megigazítani.

Keresés