Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért fújjuk el a szülinapi gyertyákat?

Miért fújjuk el a szülinapi gyertyákat? De tényleg, miért is? Honnan ered ez a szokásunk? Ma a világ legtermészetesebb dolga az, hogy minden ember minden évben megtartja a szülinapját tortával, gyertyával, virággal és ajándékokkal. Nem volt ez azonban mindig így. Kíváncsi lettem, így kicsit utánaolvastam, hogy miért is ünnepeljük a szülinapunkat. :)
 

A szülinap első írásos emléke a Teremtés könyvének 40. fejezetében olvasható, ahol a fáraó születésnapját ünneplik. A születésnapi tortát és gyertyát először az ókori rómaiak és görögök használták az istenségeknek tartott ünnepeiken. A görögök minden holdhónap hatodik napján tortát sütöttek Artemisz istennőnek, melyen a gyertyák a hold fényét hivatottak szimbolizálni. A gyertya füstje pedig elvitte az imákat és kívánságokat az égben lakó istenekhez. Méhviasz és repceviasz szülinapi gyertya - BUKKI Candles

Artemisz istennő tortái még nem voltak a mai értelemben véve esztétikus és ízletes torták. Az első réteges, és bevonatos torták az 1600-as évek körül jelentek meg, és annyira drágának számítottak, hogy csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Az 1600-as évek előtt a szülinap ünneplése egyfajta pogány szokásnak számított, így nem is igen ünnepelték meg. A tortakészítéshez szükséges alapanyagok csak az 1760-as években, az Ipari Forradalom beköszöntével váltak olcsóbbá, így a közemberek számára is elérhetővé.

Az első jól leírt eset, amikor gyertyát szúrtak a tortába 1746-ban történt Németországban. Ludwig von Zinzendorf báró nagyszabású születésnapi ünnepséget tartott az otthonában egy hatalmas kerek tortával, amibe annyi gyertyát szúrtak, ami megegyezett az éveinek a számával. Ezután ez a szokás gyorsan elterjedt Németországban, majd egész Európában.

Az 1850-es évekre a szokás átkerült Európából Amerikába is. A gyerekek tortájába annyi gyertyát szúrtak ahány évesek voltak és a gyerekeknek egyesével el kellett fújni a gyertyákat, miközben a vendégek szülinapi dalokat énekeltek. Az éneklésnek olyan szerepe is volt a szülinapi ünnepség során, hogy távol tartsák az ártó szellemeket és a szülinaposnak egész évben szerencséje legyen.

A szülinapi gyertyák a fentebb leírt korokban még természetes anyagokból készültek, kézzel, a legtöbb esetben feltehetően méhviaszból. Mi is folytatjuk ezt a hagyományt kézzel mártott szülinapi gyertyáinkkal, melyek cseppmentesen égnek és tökéletes kiegészítői a szebbnél-szebb tortáknak és süteményeknek legyenek akár házi készítésűek, akár cukrászremekek.
 

Keresés