Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Illóolajos gyertyák? Tényleg kell ez nekünk?

Illóolajos gyertyák? Tényleg kell ez nekünk?

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a szója- vagy egyéb növényi viaszból készült illatgyertyák, melyeket vagy illóolajokkal, vagy szintetikusan előállított illatanyagokkal készítenek. Az illatgyertyák a legtöbb embert elbűvölik, mégis nem árt néhány dolgot észben tartani, mielőtt ilyen gyertya vásárlására adjuk a fejünket.

 

Ha nagyon olcsó az gyanús

 

Az illóolaj bizony drága mulatság, már az ókorban is többnyire csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, ők is csak leginkább gyógyítás céljából. Nem árt tudni, hogy a növényi viaszból készült gyertyák elkészítéséhez nagyjából 7 %-nyi illatanyagot kell bekeverni, ha rendesen szeretnénk érezni az illatát. Ez azt jelenti, hogyha veszünk egy 100 ml-es gyertyát, akkor abban 7 ml-nyi illóolajnak kellene lennie jó esetben. Namármost, 7 ml illóolaj az majdnem egy teljes kisüvegcsényi illóolajat jelent és ha jobb minőségűt választunk, akkor ez a tétel már önmagában is majd 1200 Ft-ot jelent, de ez az ár jócskán mehet fentebb is, attól függően hogy melyik fajta illóolajról van szó. És akkor ez még csak az illóolaj alapanyag ára.

 

Nem veszélytelen

 

Az illóolajok használatánál nem árt az óvatosság, mert nem mindenki szervezete reagál egyformán rá. Egyes illóolajok nagyobb mennyiségben belélegezve rosszullétet, vagy allergiás reakciót is okozhatnak, bőrre kerülve pedig akár meg is égethetik az embert. Mikor illóolajokról van szó mindig jusson eszünkbe, hogy ezek rendkívül nagy koncentrátumú növényi hatóanyagok, amelyet csakis felelősséggel szabad használni. Mivel illóolajokról van szó, a gyertya égetése miatt az illóolaj a hő miatt olyan alkotóelemekre esik szét, melyek toxikusak vagy allergének lehetnek. Hagyjuk meg az illóolajokat inkább kifejezetten a párásítókészülékekbe vagy az aromadiffúzorokba.

 

Forduljunk szakemberhez

 

Mielőtt használni kezdjük az illóolajokat vegyük fontolóra először az egyéni, majd a környezetünkben élők igényeit és egyedi tulajdonságait is. Van-e valakinek érzékenysége a növényi anyagokra? Szed-e valamilyen gyógyszert, ami miatt nem ajánlatos illóolajat használnia? Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzük meg a háziorvosunkat, vagy aromaterapeuta szakembert, hogy mit javasol.

Keresés