Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Növényi viaszok vs. paraffin

Növényi viaszok vs. paraffin


Manapság egyre népszerűbbek a növényi viaszokból készült gyertyák és sokak fejében megfordulhat, vajon van-e jogos alapja ennek a népszerűségnek. Felkutattam az idevágó kutatásokat, melyek megvizsgálták mind a paraffinból mind a növényi viaszból készült gyertyákat.

 

Mi is az a paraffin?

A paraffin a kőolajfinomítás folyamatának az egyik mellékterméke. A nyersolaj viaszmentesítési eljáráson megy keresztül, melynek során kinyerik a paraffint, amit különböző kémiai és fizikai eljárásokkal tovább tisztítanak, majd fehérítenek. Manapság a petróleum bázisú paraffint megtalálhatjuk a gyertyákban, viaszolt papírokban, lakkokban, kozmetikumokban és sok más kereskedelmi cikkben.


Hogyan lett a paraffin mostanában a rosszfiú?

Egyes kutatások szerint a paraffin égése során káros anyagok kerülnek a levegőbe a füsttel, ami miatt kiesett a kegyeinkből ez az anyag. Egy 2009-es tanulmányban a Dél-Karolinai Egyetem munkatársai azt állították, hogy a paraffinból készült gyertyák égése során olyan káros anyagok szabadulnak fel, mint a toluol és a benzol, melyek az asztma és a tüdőrák kialakulásában is szerepet játszanak.  Ugyanezen kísérlet során megvizsgálták a szójaviasz gyertyákat is, melyeknél nem találtak mérgező kémiai anyagokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sok paraffinból készült gyertya égetése szellőzetlen helyen bőrirritációt és légzési problémákat okozhat. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy évekig tartó kitettség szükséges az ilyen problémák kialakulásához.

Sokan kiálltak a paraffinból készült gyertyák mellett, mint például az Európai Gyertya Szövetség és az amerikai Nemzeti Gyertya Szövetség. Mindkét szervezet egy 2007-es ipari résztvevők által finanszírozott tanulmányra 2 hivatkozott, amely azt találta, hogy egyik tesztelt gyertyaviaszféle sem termelt benzolt. A teszt során vizsgálták a paraffint, a szójaviaszt és a méhviaszt is.


Akkor most jó vagy rossz a paraffin?

Még ha a paraffin egészségre gyakorolt hatásai nincsenek is teljesen tisztázva, a környezetre gyakorolt vonatkozásai nem vonhatóak kétségbe. A nyersolaj, mint a paraffingyártás alapanyaga, egyáltalán nem fenntartható, nem megújuló alapanyag. Rengeteg környezetvédelmi katasztrófa okozója, és a klímaváltozás egyik legnagyobb felelőse.

Ráadásul egy 2004-es Maastrichti Egyetemi kutatás azt fedezte fel, hogy templomokban jelentős mennyiségű potenciálisan rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogén található, a rossz minőségű paraffingyertyák hosszan tartó égetése miatt. 3  Ez a gyertyában található nyersolaj maradványok miatt lehet, ami köztudottan szennyező anyagokat bocsát ki égés közben.


Mire ügyeljünk vásárlóként?

Sok márka egyre jobban próbálja helyettesíteni a paraffint a gyertyáiban, bár ezek fenntarthatóságát sem árt közelebbről megnézni. A pálmaolajból készült viaszok miatt veszélybe kerülhetnek az esőerdők, így figyeljünk arra, ha ilyen gyertyát veszünk, hogy csak felelős forrásból származó pálmaviaszból készüljenek a gyertyák. A szójaviaszra ugyanez vonatkozik, mivel jelentős része Dél-Amerikából származik, ahol szintén nem bánnak kesztyűs kézzel Földünk tüdejével. A repceviasz azért lehet egy megfelelő választás, mert ezt javarészt Európában termelik, így a szállítás karbonlábnyoma is kisebb, mintha Amerikából szállítanák ide, illetve jobban ellenőrizhető az alapanyag minősége, illetve vegán. Jó választás lehet még a méhviaszból készült gyertya is, sok kézműves vásárban fellehetőek.
Mi a BUKKI Candles műhelyében európai repceviaszt használunk, ahol a repce termesztése során csakis ökológiai növényvédelmet használtak. Nem használunk a gyertyákhoz sem festékanyagokat, sem mesterséges illatanyagokat, így allergiások is bátran használhatják.

 

Frequent use of certain candles produces unwanted chemicals. (2009, August 24). Retrieved June 4, 2018, from https://www.scsu.edu/news_article.aspx?news_id=832

European Candle Association ASBL. (2009, August 19). ECA statement refuting study by South Carolina State University researchers suggesting candles may release harmful or even carcinogenic pollutants. Retrieved June 4, 2018, from http://www.eca-candles.com/index.php?newsid=106&sprach_id=en&&SID=6bdb9ocpi7rrgdn9fp4bp4aau7 

3 Siegle, L. (2011, November 27). The burning issue of wax. Retrieved June 4, 2018, from https://www.theguardian.com/environment/2011/nov/27/lucy-siegle-candle-wax-ethical

Keresés