Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3 +1 tipp, hogy gyertyatartóink tiszták legyenek

3 +1 tipp, hogy gyertyatartóink tiszták legyenek

Időnként a gyertyatartóinkra is ráfér egy kis karbantartás, hogy ismét tisztán állhassanak szolgálatba. Igaz a gyertyáink cseppmentesen égnek, amennyiben a kanócot rendszeresen visszacsípjük, de a gyertyatálon vagy szálgyertya tartón maradt csonkok eltávolítása még így is okozhat némi fejtörést.

Egy biztos! Soha ne kezdjük el valamilyen éles tárggyal, erőszakkal levakarni a tartó felületéről vagy bármely más felületről a viaszt, mert kárt tehetünk benne. Legyen szó akár kerámiáról, fáról, fémről vagy üvegről, bőrről vagy textilről.

 

#1 tipp

Helyezzük a gyertyatartót egy fagyasztható tárolóba körülbelül egy óra hosszára, majd a viaszt egyszerűen pattintsuk ki belőle. Ezt a módszert elsősorban kerámia gyertyatartóknál ajánlom.

Tapasztalat: 

Ezzel a módszerrel a viasz java része eltávolítható a kerámiáról, de vannak olyan pici, ragaszkodó részek, melyek nem akarnak majd kipattani, akárhogy is próbálkozunk. Ekkor térjünk át a kettes módszerre.

Extra tipp:

Szőnyegre cseppent viasznál is használhatjuk a fagyasztásos tisztítási technikát, a következőképpen. Helyezzünk jégkockákat egy zacskóba és tegyük a szőnyegen arra a részre, ami viasszal szennyezett. Hagyjuk rajta, amíg a viasz meg nem dermed annyira, hogy egyszerűen eltávolíthatóvá válik.

#2 tipp

Ha csak kisebb viasz szennyeződés van a gyertyatartón, akkor vegyük elő a hajszárítónkat és óvatosan melegítsük addig amíg a viaszfoltok fel nem olvadnak. Ekkor egy puha anyaggal töröljük le a viaszcseppeket, majd ezt az anyagot egyszerűen mossuk ki 60 fokon.

Ez a módszer nagyon jól működik kerámia és fa gyertyatartóknál. Ha azt szeretnénk, hogy a fa felületén ne maradjanak foltok, töröljük át egy kis ecetes vizes anyaggal, melyben egy rész víz és egy rész ecet van.

#3 tipp

A fémből készült gyertyartóknál az a legjobb módszer, ha annyi forró vízbe helyezzük őket, ami teljesen ellepi, majd mikor a viasz java része feljött a víz tetejére, óvatosan kivesszük a vízből egy fogóval és egy puha ronggyal letöröljük róla a viaszmaradványokat. 

+1 tipp

Ha üvegpoharunk van, akkor óvatosan öntsünk bele egy adag forró vizet, majd várjuk meg, amíg kihűl. A viasz java része fel fog jönni a pohár tetejére. A maradék viaszt meleg mosószeres vízzel mosogassuk el, vagy akár házi készítésű üvegtisztítóval is áttörölhetjük, hogy az üveg tároló ismét szép, tiszta legyen.

Az üvegből készült gyertyatálat óvatosan melegítsétek meg hajszárítóval, majd puha ronggyal töröljétek le az olvadt viaszcseppeket. Az üveg ilyenkor még opálos marad a vékony viaszrétegtől. Meleg mosószeres vizes mosogatás javasolt, vagy töröljétek át üvegtisztítóval, csakúgy ahogyan az üvegpohár esetében is javasoltam.

Keresés